Een kijkje in het dagelijks leven in Malawi

Nationaal Park Lilongwe

Een hele goedendag voor u die dit leest. De komende weken schrijf ik, Lianne Bakelaar, even de blog en help ik hier in Malawi ook in andere werkzaamheden. Voor u is het vast erg leuk om iets van de familie te zien en te horen. In deze blog zullen we u meenemen naar het leven in Malawi. Ook laten we u wat foto’s zien van het bezoek van mevrouw Overbeek (de moeder van Richard) en Jason (neefje). Zij zijn in augustus twee weken bij ons geweest en hier hebben we erg van genoten! 🙂

Oma Overbeek met de kinderen
Van links naar rechts: Jeniessa, Lianne, Emmalie, Julie, Hanna met Isaac

Tijdens het schrijven van deze blog woont de familie en Nienke al bijna een jaar in Malawi. Nu vraagt u zich misschien wel af: hoe ziet een dag in Malawi eruit? Dat is voor elk gezinslid natuurlijk anders. De kinderen beginnen om acht uur met school en zijn meestal klaar aan het begin van de middag. Nienke geeft de kinderen thuisonderwijs.

Richard’s dagen zijn gevuld met evangelisatiewerk, waarin Aubrey hem helpt in het vertalen. Om de week gaat hij op vrijdag en zaterdag de leiders van de verschillende kerken lesgeven uit de Bijbel. Dit doet hij dan in het Mission Center. De andere week gaat Richard op vrijdag zelf naar de kerken toe. De rest van de dagen zijn gevuld met allerlei andere werkzaamheden. Op zondagochtend gaat Richard preken in een van de kerken en ’s middags is er een kerkdienst in het Mission Center. Hier komen alleen Malawianen die Engels kunnen, want er wordt dan niet vertaald naar Chichewa. Trijnie is de grote steun van Richard in al het werk. 

Op de maandag, woensdag en vrijdag maak ik de yoghurt. Van maandag tot vrijdag verkoopt Esther en op de zaterdag verkoopt Magie voor ons. Enkele dagen in de week komt Miriam om schoon te maken en Stan om de tuin te onderhouden. Onze elektriciteit en water is soms een beetje anders geregeld dan in Nederland of Canada. We kunnen er vanuit gaan dat we elke dag minstens een paar uur geen elektriciteit hebben, maar gelukkig kunnen we de generator aanzetten voor een heerlijk kopje koffie 🙂 Af en toe komt het voor dat we geen stromend water hebben, maar ook daar is een oplossing voor. We vragen dan enkele vrouwen uit het dorp om bij ons water te brengen, totdat we weer stromend water hebben. 

Wat mij verder is opgevallen, sinds dat ik hier gekomen ben, is de grote armoede. Veel gezinnen zijn gebroken. Van liefde tussen man en vrouw is zelden sprake, kinderen die opgroeien zonder liefde, kinderen die niet weten wie hun vader is. Veel Malawianen hebben geen levensdoel en hoop ontbreekt, scholing is voor de meesten onbetaalbaar, veel vrouwen verkopen hun lichamen voor geld. Maar vooral, wat zijn weinigen bekend met het Evangelie van Christus Jezus. Daarom wil ik iedereen die meeleeft met de familie vragen om het werk in Malawi te gedenken in het gebed. 

Ik hoop dat ik u met deze blog een beetje heb kunnen meenemen in het leven van de familie Overbeek en dat u hiermee meer een beeld heeft van hoe het er hier in Malawi eraan toe gaat. 

Veel liefde van ons allemaal en tot de volgende keer!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.