Yoghurt van de Bethábara Mission Farm

De boerderij bij het missiecentrum

Welkom bij onze eerste blog over ons leven in Malawi! Hierin vertellen we u wat we momenteel doen om een bron van inkomsten te hebben voor ons zendingswerk; we maken zelf yoghurt.

Sinds een paar maanden hebben wij vijf koeien op de boerderij van het missiecentrum. Daarom horen wij iedere morgen: “Hallo, hallo!” en dan staat één van onze boeren voor onze deur met een emmer melk. ‘s Middags komt hij nog een keer en zo krijgen we iedere dag ongeveer 16 liter melk van de boerderij. Het meeste hiervan gebruiken wij om yoghurt te maken. We hebben dit van Peter, een Malawiaanse boer, geleerd.

Peter vertelt Hanna over de verschillende yoghurt smaken
Hessiah en Julia vonden het leuk om Peter te helpen

Als we klaar zijn met het schoolwerk, gaan we naar buiten. Dan maken we de charcoal stove klaar. Ondertussen gieten we de melk door verschillende zeven in de melkkan, we voegen wat poeder toe en dan zetten we de melkkan op de charcoal stove.

De charcoal stove is gestart en alles staat klaar
De melk is in de melkkan gedaan

We roeren de melk goed, totdat de thermometer 90 graden aan geeft. Dan halen we de melkkan van de stove en doen we er suiker doorheen. Hierna laten we de melk afkoelen in een grote bak met water, totdat de thermometer 45 graden laat zien.

Hanna roert de melk

Dan gieten we de melk in kleinere emmers en maken we verschillende smaken yoghurt klaar: vanille-, aardbeien-, mango-, ananas- of bananenyoghurt. Nadat de yoghurt een poosje in dekens heeft gestaan en vervolgens in de koelkast is gegaan, is het tijd om de yoghurt in kleine flesjes te doen.

De jongere kinderen helpen ook graag mee
De yoghurt is klaar voor de verkoop

De volgende morgen komt Esther om onze yoghurt op te halen. Met een grote koelbox op haar hoofd, gevuld met 30 flesjes yoghurt, vertrekt ze even later naar de markt in Chadzunda. De kinderen helpen graag mee met het maken van de yoghurt, maar het allerleukste is het proeven natuurlijk! 🙂

Esther onderweg naar de markt in Chadzunda

Veel liefde uit Malawi van ons allemaal en tot de volgende keer!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.